tiistai 23. marraskuuta 2010

Tuiketta ja miehinen oivallus


"Valo syttyi pimeään loistaa yössä meille. Tähti yöhön synkeään, toivoks eksyneille. Enkelparveen yhtykää, seimen lasta kiittämään. Häntä rukoilkaa, hälle laulakaa, hälle kiitoslaulut soikoon. Hoosianna soikoon!"

Makuukamarin sängyn taakse syttyi tähti. Tähti on sävyiltään aivan Nougatista hankkimiini tyynynpäällisiin sopiva, väriltään harmaan, valkoisen ja puuterililan sekoitus.  Kerrassaan iloinen löytö. Ja tiedättekö, tein löydön Cittarista.  Joskus voi maitokaupassakin kokea yllätyksiä rynnätessään vaan kiireessä kassalle arkiostostensa kanssa.

Tähti on koko perheelle mieluisa. Mieväen mielestä se on oikein hyvä juuri näin mutta minä aion vielä viritellä johtoa jatkojohdon kanssa kauniimmin - suomeksi sanottuna haluan kätkeä johdon piiloon.

Tähden valossa on mukava tarinoida iltaisin. Olen huomannut, että äidin kainalon lämpö, tähden lempeä valo ja lennokkaat tarinat ovat kutsuva yhdistelmä pielle pojalle. Minusta on ihanaa kuulla sanat: "Äiti kerro taas, kuinka..." Ja sitten minä kerron. Kerron viilettävistä kissanpojista, puuskuttavasta veturista ja pienestä mäyräkoirastakin.

Perheemme isompi poika, siis mieheni, on myös puuhaillut valojen parissa. Hän suoritti kertarysäyksellä kaikkien kattokruunujen pesun. Miehinen ja aivan loistava ratkaisu kristallikruunujen pesemiseen on seuraava: Sano perheelle, että tänään ei saa sytyttää kruunuja. Mene markettiin. Hanki vähintään kuusi pulloa (750ml/pullo) ikkunanpesuainetta, halvin mahdollinen välttää hyvin. Kotiuduttuasi kaada viisi pullollista ainetta suureen pesuvatiin. Irrota kruunusta  (katso esim. empiremalli) kynttiläpidikkeet. Irrota sitten kruunu katosta (Kruunun pitää siis oikeasti olla kylmä eli valoja ei saa olla ollut päällä hetkeen!) ja upota sen alaosa likoamaan vatiin. Pidä kymmenkunta minuuttia. Yläosan ketjumaiset kristallit irrotetaan seuraavaksi ja ketjut upotetaan toviksi ikkunanpesunesteeseen. Lopuksi upotetaan kynttiläpidikkeet. Se pullollinen ikkunanpesuainetta, jota ei kaadeta vatiin, on avuksi kruunun huipun yksittäisten kristallien suihkuttamisessa. Ne muutamat huipulla olevat jaksaa hinkata käsin. Lopuksi kruunu kuljetetaan takaisin paikalleen kattoon ja alle asetetaan pyyheliina. Muutaman tunnin kuluttua valaisimen voi sytyttää ja ihailla prismojen häikäisevää loistetta. Ikkunanpesunesteessä voi viimeiseksi kirkastaa kaikki talouden  lasiset kynttiläkupit ja kynttiläjalat. Sitten sillä voi kirkastaa vielä auton ikkunat.

Meillä on koitettu aika monia puhdistustekniikoita (kristallit irti ja pesu astianpesuainevedessä, kristallien suihkuttaminen varta vasten hankitulla kristallisuihkeella, liinalla pyyhkiminen, upotuskuppi kristalleille) ja usean kruunun pesemiseen tämä on mielestäni paras ja ihan ässä tyyli. Pienet puolipallon muotoiset kristallivalaisimet humahtavat nesteeseen muuten kerralla, eikä mitään osia tarvitse irrottaa.

Valoa viikkoosi,

21 kommenttia:

  1. Ihana löytö tuo tähti,niin herkkä ja kaunis ♥

    VastaaPoista
  2. Sarppu
    Kiitos, niin minustakin. Paperin herkkyyteen kun vielä yhdistyy tuo värimaailma niin minusta kokonaisuus on kaunis.

    VastaaPoista
  3. Upea tähti ja kauniit kristallit. Ihania kuvia, todella tunnelmallisia.

    VastaaPoista
  4. Onpa kaunista valoa. Piti ihan suurentaa kuvia nähdäkseni paremmin. Pidän paperisista valotähdistä. Niissä on jotain vanhanaikaista; Hieman erilaiset, mutta vastaavat, ovat meillä makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunoissa. Meinasin ensin odottaa ensimmäiseen adventtiin ennen niiden esille laittamista, mutta en malttanut.

    Hyvä mieli tuli tuli tuosta tarinaherkestä pienen poikasi kanssa ♥

    VastaaPoista
  5. Kauniita kuvia, ihania nuo tyynyt.

    VastaaPoista
  6. Kaunis tähti, ihanaa pehmeää valoa:)

    VastaaPoista
  7. Ihana, kaunis tähti! <3

    Onpa kätevä tapa pestä kristalleja! :D Aikamoinen oivallus.

    VastaaPoista
  8. Mäkin viritin tänään tähden makkariin, tosin ikkunaan. :) Oma tähteni on jo monta vuotta vanha, äitini ja minun perinteisen Hesan joulureissun löytö vuosien takaa.

    Kuulostaa fiksulta pesutavalta, varsinkin jos kruunuja on tosiaan useampi..

    VastaaPoista
  9. Kiitos vinkistä. Viikko sitten sain työllä ja tuskalla putsattua vanhan kruunun, joka oli päässyt tosi pölyiseksi. Kaikki kristallit irrottelin ja tiskivedessä pesin. Lopuksi vielä tarkkaan putsailin kaikki mitä ei irti saanut. Ei ollut ihan yhden tunnin juttu...Tätyykin ensi kerralta kysyä mieheltä, uskaltaisiko sitä upottaa veteen ensi kerralla...Paperiset joulutähdet ovat ihania, olen onnistunut ripottelemaan niitä ympäri kotia.

    VastaaPoista
  10. Kaunis tähti, sopii oikein hyvin tuonne ihanaan makuukammariinne.

    Minäkin ajattelin tänään viritellä olohuoneeseen valkoiset paperitähtivalaisimet.

    VastaaPoista
  11. Kauniita ja tunnelmallisia kuvia!!
    Ihana makuuhuoneen väritys.niin lempeää!!!

    VastaaPoista
  12. Ihana tähti ja tällaisena viimapäivänä toi viltti sängynjalkopäässä näyttää niin kutsuvan pehmoiselta =)

    VastaaPoista
  13. Pari tähteä odottaa täälläkin ripustustaan. Omasi on oikein kaunis ja kuin paikalleen tehty.

    Mahtava idea tuo lamppujen puhdistus. Meillä vain ei taida herua miesväeltä apua moiseen, ja itse en taida uskaltaa hommaan ryhtyä. Pitää mennä vanhoilla konsteilla :)

    VastaaPoista
  14. Eikö olekkin mukavaa tehdä joku kiva löytö ihan ruokaostoksilla :) Itse teen niitä usein. Tähti tuo kyllä kivaa tunnelmaa huoneeseen.

    VastaaPoista
  15. Heeei

    Kiitos teille kaikille mukavista terveisistä. Tuolla tekniikalla pestiin meillä tosiaan sekä uudet että antiikkinen kruunu. Sähköjen kanssa (ne lampunkannat) pitää toki olla tarkkana.
    Tuikkivasta tähdestä ollaan nautittu. Lisää valoja ollaan viikon aikana myös laitettu esille ja eläviä tulia toki myös.

    Teille halauksia,
    Anu

    VastaaPoista
  16. Hihi, hyvä hyvä - miehet ne osaa nämä siivoushommat! Kaunis tähtönen, joka varmasti luo ihanaa joulutunnelmaa <3 Meilläkin tuikkii jo muutamia jouluvaloja. Ai niin, ja tässä tulee maailman yksinkertaisin joulukarkkiresepti:

    Jouluinen kermatoffee

    2 dl sokeria
    2 dl kuohukermaa (nimenomaan kuohua)
    2 rkl voita

    Sulata kaikki aineet paksupohjaisessa, mielellään alumiinisessa, vanhassa kattilassa. Keitä seosta n. 20-30 min., kunnes se on sopivan sitkeää. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle pellille ja jäähdytä viileässä. Leikkaa jäähtyneestä levystä sopivia paloja, jotka voi kääriä vaikkapa omatekoisiin karkkipapereihin. Nam!

    VastaaPoista
  17. Kauniisti kerrot, ja tutulta kuulostaa :)
    Ihania kuvia, niin lämpöinen tunnelma..

    VastaaPoista
  18. Kauniit nuo läytämäsi tyynyt ja tähti.
    Ihania hetkiä tarinoiden parissa. Ne jää muistoissa mieleen, meilläkin niitä ajoittaan muistellaan ja hymyillään. Tarinoiden mukaan meillä on syntynyt kummallekkin pojalle lempinimet :)
    Kaunista, jämmintä ja iloista ensimmäistä adventtia sinulle ja koko perheelle <3

    VastaaPoista
  19. Tiina
    Kiitos paljon ohjeesta! Kokeilen tätä. Melkein jo hankin Prismasta konvehtien tekemiseen tarkoitetun muotiston mutten stten kumminkaan malttanut törsätä ;)
    Ollaan muuten juuri lähdössä tuomaan teille sitä leikkikehää...

    Jaana
    Kiitos - sinulle joulumieltä.

    Marie
    Kiitos ja myös teidän perheeseen oikein suloista adventtiaikaa. Tarinointi on kyllä antoisaa. muistan edelleen monia lapsuuteni ihania tarinahetkiä niin äitini kuin isoäitini kainalossa.

    VastaaPoista
  20. Ikkunanpesuaine on (se salmiakintuoksuinen) myös maailman paras puhdistusaine kaikeen. Sillä lähtee viimeinenkin kuvitelma asunnosta, että siinä olisi joku asunut minua ennen!

    VastaaPoista